Astazi in prima zi din an, continuam calatoria noastra prin judetul Bacau spre un alt obiectiv necunoscut publicului si anume Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul din Muntii Berzunti .
Din Onesti poti ajunge la Schitul Sfantului Ilie indiferent daca la bifurcatie o iei spre dreapta (spre Bacau) sau exact in directie inversa, spre stanga (Comanesti). Cu alte cuvinte, toate drumurile pot duce la schit, totul e sa vrei sa urci cel mai inalt varf montan din judetul Bacau – inconjurat la baza de multiple cai de acces. Pe oriunde ai veni, ai de urcat muntele 6 km, adica o ora pe carare, de la poalele versantului pana sus pe poiana insorita. Aproape de cer, sub varful Bulimandru ( 978 m), pe culmea principala a Muntilor Berzuntiului, in punctul numit « Trei Hotare » .
Schitul este situat la o distanta de 3 km de Manastirea Sfantul Sava – Savu, la acesta ajungandu-se pe jos, pe o poteca aproape in linie dreapta cu manastirea. Pentru urcat la schit cu tractorul, drumul parcurge 6 km, iar pentru masini este un drum mai ocolit de 12 kilometri prin satul Butucaru din Berzunti .
Existenta acestui schit este atestata de insemnarile Ierodiaconului Iustinian Florea, care arata ca in jurul anului 1800 mai multi tarani razesi din comuna Poduri si satele invecinate l-au indemnat pe Ieromonahul Varnava sa construiasca un schit in varful muntelui Runcu Mare din comuna Berzunti, pe locul care mai tarziu a luat denumirea de Poiana Schitului.
Dupa aproape 200 de ani, in anul 1990, localnicii din asezarile din jurul muntelui – Larga, Plopu si Dofteana – au avut initiativa de a propune Manastirii Savu aflata la baza muntelui, sa reconstruiasca metocul pe locul vechiului schit, in acest fel reinfiintandu-se actualului asezamant monahal. Mobilizati de Toader Spoiala, un crestin din Dofteana, s-a pornit la lucru. S-a ridicat mai intai o cladire din lemn cu pereti din scanduri, care a fost de mare ajutor pana la ridicarea actualului corp de cladiri. «Casuta din padure», casa actuala a schitului, din lemna vopsit maro, cu ferestre tivite cu alb si cu cerdac, cuprinde un paraclis, cateva chilii, bucataria si trapeza. Sfintirea corpului de cladiri si a paraclisului s-a facut de hramul Sf Ilie, la 20 iulie 2001, de catre PS Vicar Ioachim Bacauanul, acelasi care dupa un an, la 20 iulie 2002, a sfintit si locul pt biserica .
Parintele Isaia povesteste : « dupa 1990, din initiativa localnicilor din satele Larga, Plopu, Dofteana, am fost trimis cu ascultare de catre Parintele Staret Arsenie de la Manastirea Sf Sava din Buda – Berzunti pentru a reface schitul pe vechiul amplasament si a relua viata monahala acolo. Pe data de 8 mai 1994 s-a slujit prima Sfanta Liturghie in varful muntelui, dupa 200 de ani, cu sobor de preoti si diaconi. S-a sfintit si locul pentru ridicarea chiliilor schitului. .
Bisericuta schitului este compartimentata in altar, naos si pridvor inchis cu intrarea prin partea sudica. Sfantul Altar este luminat de o fereastra la est si de o alta la nord, avand deasupra lui o turla oarba in forma patrata.
Biserica nu are pictura in fresca. Peretii paraclisului sunt imbracati in scandura lambriuri si impodobiti cu o multime de icoane mobile. Pardoseala bisericii este din scandura. In aceeasi cladire sunt si cateva chilii, bucataria si trapeza.
Naosul bisericii este spatios, aproape de forma patrata, luminat de o fereastra asezata pe peretele din nord. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, de forma aproape patrata. Pridvorul este folosit si drept culoar pentru o chilie alaturata.
Prin grija deosebita a iermonahului Isaia Adragai, Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul ii sunt renovate chiliile iar, in ultimii ani, s-a ridicat o biserica frumoasa care incununeaza stradaniile duhovnicesti si gospodaresti ale cuviosului parinte egumen
Acces: DN 11 ; plecand din Onesti exista 4 drumuri de acces catre schit, urcand din localitati situate jur-imprejurul muntelui: din Comnesti-Darmanesti-Plopu / din Poduri-Cernu-Buda / din Tg Ocna-Larga / din Berzunti ( la 18 km din Onesti spre Bacau) . Drumurile forestiere sunt marcate cu indicatoare « spre Schitul Sf Ilie ».
Va multumim si va dorim o saptamana usoara….