Ceaunele din fonta din satul Buda, comuna Rachitoasa.

Astazi continuam calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv si anume ,,Ceaunele din fonta “din satul Buda ,comuna Rachitoasa .

Locuitorii din satul Buda spun, si sunt convinsi ca aceste ceaune cu apa de pe Valea Bogdanului care sunt alimentate dintr-un izvor care izvoraseste din coama dealului ca ar fi de pe vremea domnitorului Stefan cel Mare ,in ciuda argumentelor stiinfice care le desfiinteaza credinta.

Aceste trei vase cu apa care sunt ingropate in pamant ar fi folosite de catre ostenii lui Stefan cel Mare pentru a-si adăpa caii şi a-i hrăni pe oştenii moldoveni din secolul al -XV-lea, înainte ca aceştia să înceapă celebra bătălie de la Podul Înalt de la Vaslui .

Tot din legendele locului pastrate prin viu grai si transmise din batrani se spune ca in aceste locuri domnitorul Moldovei Stefan cel Mare ar fi poposit in aceste locuri in drum spre Podu Inalt si ar fi coborat calare de pe cal sa-si adape caii si tot aici la baza unui deal ar fi existat si un punct vamal .

O alta legenda pastrata si transmisa de catre oamenii locului este ca în acele vase, oştenii Moldovei şi-au făcut mâncare înainte de-a lupta cu turcii de la 1475 in care aici, Ştefan cel Mare întinsese o adevărată popotă pentru oştenii lui in aceste vase mari , s-au făcut mâncare înainte de bătălia de la Podul Înalt.

Aici in zona satului Buda s-ar fi oprit Ştefan cel Mare cu oştenii lui ca să facă planul de bătălie de la Podu Inalt , numai că, atunci când au plecat nu au mai luat cu ei şi ceaunele astea, le-au lăsat aici in aceasta zona.

O alta legenda pastrata cu sfintenie de catre localnicii acestui loc spune ca pe acest locuri ar fi existat 5 izvoare de apa care curgea din varful dealului si erau de-a dreptul miraculoase si tamaduitoare pentru ostenii lui Stefan cel Mare că erau bine ascunse într-o zonă de pădure şi nu aveau să fie găsite de turci .

Cu toate că oameni au poveşti istorice inedite, nu există nici un document care să certifice mărturiile lor. Arheologul Lăcrămioara Istina, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“, aduce un argument simplu pentru a desfiinţa credinţa sătenilor: pe vremea lui Ştefan cel Mare nu exista fonta, aliajul din care sunt confecţionate ceaunele. Muzeograful estimează că recipientele au fost instalate în prima jumătate a secolului al-XX-lea, pentru a capta apa din izvoare.

Specialistul nu exclude însă că în punctul Valea Bogdanului să fi existat vreun punct de observaţie a domnitorului Ştefan cel Mare sau a vreunui alt conducător. „Erau preferate locurile care aveau sursă de apă, erau ascunse de păduri, iar în zonă să fie terenuri bune de cultivat. Folosirea acestor izvoare poate avea o utilizare mai veche decât epoca modernă, însă acest lucru nu poate fi verificat decât printr-o cercetare de teren“, a afirmat arheologul Istina Lacramioara.

Indiferent de proveniența cazanelor, zona este foarte frumoasă și merită vizitată !

Va multumim .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *