Prima sonda cu foraj mecanic din Romania

Astazi continuam calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv cunoscut publicului care trebuie promovat si anume Prima sonda cu foraj mecanic care se afla in localitatea Poieni din orasul Targu-Ocna.
Prima sondă cu foraj mecanic din Romania, săpată cu prăjini din lemn a aparut in anul 1861. Au fost primele gropi cu păcură şi petrol găsite în Ţinutul Bacăului .
Prima sondă cu foraj mecanic a fost realizată cu ajutorul prăjinilor din lemn, cu care s-a săpat până la o adâncime de 150 de metri. Sonda a rezistat ultimului secol şi jumătate şi reprezintă un reper pentru petroliştii din România. Primele gropi de păcură şi ţiţei au fost semnalate în România tot în zona actuală a Bacăului, încă din secolul al- XV-lea.

Foto : Dan Andrei

Primele locuri în care s-a făcut exploatarea petrolului pe teritoriul actual al României sunt cele din regiunea Bacăului, în zona cuprinsă între Tazlăul Sărat, Tazlău şi Trotuş. Extragerea ţiţeiului de pe domeniul Ocna revenea în urmă cu un secol şi jumătate muncitorilor din Salina. Dar prima sondă de foraj mecanic a fost realizată în zona Mosoare-Poieni.

 Extragerea ţiţeiului de pe domeniul Ocna revenea în urmă cu un secol şi jumătate muncitorilor din Salina. Dar prima sondă de foraj mecanic a fost realizată în zona Mosoare-Poieni. În anul 1861, aici a fost construită prima sondă cu foraj mecanic cu prăjini din lemn (sistem percutant uscat cu prăjini de lemn şi sapă tip burghiu), din România .

Pe 15 iunie 1861, Oliver de Lalande înainta o cerere către domitorul Alexandru Ioan Cuza prin care cerea aprobarea unei autorizaţii pentru exploatarea ţiţeiului de la Mosoare pe timp de 20 de ani. „Deşi cererea fusese aprobată în 1861, abia în 15 iunie 1864, Oliver de Lalande anunţa că are capitalul necesar şi personalul tehnic pentru începerea lucrărilor. La 1 iulie 1897, industria extractivă avea la Mosoare — Tg. Ocna 51 de puţuri extractive si 9 neextractive. În perioada Primului Război Mondial nu s-a putut extrage ţiţei din cauza tirului artileriei austro-germane“, se arată într-un material pus la dispoziţie de Primăria Târgu Ocna.
„ Prima săpare mecanică s-a efectuat la Mosoare – Tg. Ocna, unde s-a aplicat aşa numitul sistem canadian, cu prăjini din lemn. – în Poieni, Bacau, Romania .

Foto : Dan Andrei

În perioada Primului Război Mondial nu s-a putut extrage ţiţei din cauza tirului artileriei austro-germane“, se arată într-un material pus la dispoziţie de Primăria Târgu Ocna.

În acelaşi loc, pe 1 mai 1977, in cinstea petrolistilor, la cea de-a 25 aniversare a Intreprinderii de Foraj Târgu Ocna” a fost ridicată o sondă.Vechea lucrare aparţinea renumitei societăţi Metaxa, care în 1861, inaugura primul foraj mecanic cu prăjini de lemn din România. Adâncimea instalatiei era de 150 m. După mai bine de un secol şi jumătate, sonda încă emană gaz şi are la bază păcură şi petrol.

Accesul spre sondă se poate face pe drumul județean DN 12A Onești – Miercurea Ciuc.

Va multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *