Gradina Botanica si Muzeul Etnografic si Stiinte ale Naturii Paul Taralunga de la Prajesti .

Astazi continuam calatoria noastra prin judetul Bacau, spre un alt obiectiv turistic ce trebuie vizitat si anume, ,,Gradina Botanica si Muzeul Etnografic si Stiinte ale Naturii ‘’ de la Prajesti din comuna Prajesti , judetul Bacau .
Gradina Botanica de la Prajesti a fost amenajata din pasiunea si tenacitatea unui localnic ,profesorul de biologie Paul Ţarălungă .
Gradina botanica din Prajesti a luat fiinta in anul 1971 si este situata in centrul comunei, la 20 km de municipiul Bacau. Prajesti este singura comuna din tara care detine o Gradina Botanica.

Foto : Nicu Chiriac


Profesorul de biologie era cunoscut de catre localnici si elevi drept ,,domnul Paul” care a fost in mijlocul elevilor din anul 1945 ,mai intai ca invatator ,apoi ca profesor in anul 1984 ,cand a iesit la pensie . Şi-a făcut studiile universitare la Iaşi, după care s-a întors la rădăcinile sale, în Prăjeşti. Făcea parte din Societatea Română de Biologie si se intorcea de fiecare data acasa ,la Prajesti din expeditiile sale prin muntii Carpati cu ranita plina cu plante si roci .
Proiectul sau privind infiintarea unei gradini botanice la Prajesti a prins contur la inceputul aniilor 1960, cand autoritatile locale i-au pus la dispozitie un teren pentru gradina botanica ,pe locul unei foste mlastini care a desecat-o ,ajutat de localnici si de elevii lui ,iar peisajul s-a schimbat intr-o oaza de verdeata .

Foto : Nicu Chiriac


La inceputul anilor 1960 ,profesorul de biologie a inceput sa tina legatura cu gradinile botanice din tara pentru seminte sau plante dar si arbori dar cu trecerea timpului a colaborat si cu ocoalele silvice din tara .

Gradina ocupa o suprafata de 2 ha si adaposteste 2.000 de specii de flori si arbori exotici, printre care: liliac alb si nemtesc, crini imperiali, zambile, cercelul doamnei, bujori, hortensii, arbori de vanilie, ginkgo biloba, un nuc negru si unul de cocos, platani, magnolii, salcami pletosi, chiparosi de balta etc.

Foto : Nicu Chiriac


Pe lângă arbori, arbuşti şi vegetaţie din flora spontană din zonă, ori din diverse zone ale României, există şi plante exotice, între care flori din India, nuci negri sau vanilie sălbatică.Totul etichetat şi explicat, astfel încât chiar şi cel care intră pentru prima oară în această oază de vegetaţie să poată surprinde diversitatea şi frumuseţea naturii.
Muzeul Etnografic si Stiinte ale Naturii a prins contur la inceputul aniilor 1971 cand profesorul Paul Taralunga a facut o descoperire arheologica in fosta albie a Siretului care dupa niste ploi torentiale a descoperit ,in petrisul spalat de ploaie cativa dinti si bucati de oase de la un mamut din epoca preistorica .


In anul 1970 cand a avut loc reorganizarea administrativa ,satul Prajesti a trecut in subordinea comunei Traian iar sediul fostei primari a ramas liber iar in acel sediu avea sa se amenajeze Muzeul de Etnografie si Stiinte ale Naturii .

La inceputul aniilor 1970 a inceput sa se colecteze diverse piese pentru acest muzeu,din diferite zone care adaposteste obiecte de cult din cultura Cucuteni si epocile Neoliticului si Bronzului care au fost descoperite intre anii 1975-1983 .
De dragul acestui muzeu ,profesorul Paul Taralunga a inceput sa inpaieze diverse specii de animale care se regaseste in una dintre incaperile muzeului .


O altă colecţie interesantă a acestui muzeu este expusă în zona etnografică. Aici pot fi admirate obiecte tradiţionale din lemn şi os folosite de sătenii din lunca Siretului în urmă cu două secole. Ivăre, ragile, scărmănători, oale şi ulcele din lemn, straie ţărăneşti, toate acestea încântă privirea oricărui vizitator.


Muzeul de la Prajesti este organizat astazi ,pe opt sectiuni : geologie, paleontologie, arheologie, etnografie, numismatica, botanica, zoologie si mestesuguri.
In semn de recunoştinţă, Grădina Botanică şi Muzeul poartă acum numele profesorului Paul Ţarălungă.
Este deschis publicului intre 9.00-17.00 sase zile pe saptamana, doar lunea este inchis.

Va multumim .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *