Parcul Dendrologic Dofteana din comuna Dofteana (Bacau ) .

Astazi continuam calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv care trebuie promovat si anume ,,Parcul dendrologic Dofteana ‘’ care se afla in comuna Dofteana (Bacau ) .
Parcul Dendrologic din Dofteana -Haghiac este o colecție științifică dendrologico-silviculturală formată din peste 660 de specii și varietăți de arbori, înființată în anul 1908 și ce se întinde pe o suprafață de 24 ha. În prezent a ajuns a doua colecție silviculturală din România, aflat în proprietatea Inspectoratului Silvic Județean Bacău, este inclus în arealul Nemirei, rezervație naturală declarată arie protejată în anul 2000 de către Academia Română .

Foto : Solomon Florin


Intemeiat la începutul secolului al- XX-lea, din punct de vedere forestier, arboretumul constituie un punct de aclimatizare a speciilor exotice de interes forestier.
Parcul de la Dofteana a fost înființat în anul 1908 de silvicutorul Iuliu Moldovan, originar din Arad, ce lucrase înainte ca șef de ocol silvic în Slovacia si apoi ca inspector în inspecția de stat a Imperiului Austro-Ungar din Viena. Pentru că era un prieten al familiei Brătianu, Moldovan a venit împreună cu ei la Dofteana, unde brătienii au cumparat teren, un fost izlaz ce apartinea domeniului Creditului Funciar Rural Dofteana și pădure și i-au asigurat silvicultorului fondurile necesare pentru constituirea unui parc dendrologic.

Foto : Solomon Florin

Iuliu Moldovan a adus semințe forestiere din America, Asia și Europa și a făcut ani de zile cercetări pe circa 3.000 de specii de arbori și arbuști. Multe dintre specii s-au aclimatizat foarte bine și constituie baza multor păduri din zonă. Silvicultorul a lucrat în parc până în anul 1936, anul în care s-a stins din viață.
Imediat după 23 august 1944 a avut loc prima mare distrugere a parcului, când sătenii, instigați de ruși, au distrus o bună parte din parc, clădirile existente și arhiva. În anul 1947 începe refacerea parcului și au continuat cercetarea speciilor forestiere.

Foto : Solomon Florin


Arboretumul de la Dofteana este deosebit prin colecţia de răşinoase exotice care conţine specii ca: Pinus strobus; Pinus Jeffreyi Get B; Pinus ponderosa Lows; Pinus wollichiana A. B. Joks; Pinus baucsiana; Pinus contorta; Larix decidua var. polonica; Larix koenupferi; Picea orientalis; Picea obovata; Thuia plicata; Pseudotsuga meuziesii.
In apropierea parcului se gaseste ,, Izvorul Ciunget” unde turisti spun ca aici, se gaseste o apa unica in tara iar compozitia chimica arata ca apa este alcalina, slab clorurata, carbo-gazoasa si hipotona. Ea este bauta de cei care sufera de boli hepatobiliare (influenteaza caile biliare si functia ficatului), hepatice cronice (chiar lent evolutive), diabet, guta, litiaze renale.
Sivilcultorul Iuliu Moldovan a mai creat si parcul dendrologic de la Mihailesti in anul 1895 fiind singurul ocol silvic din Europa ,decretat de Carol I ca ocol silvic model .
Profesorul Iuliu Moldovan a fost singurul sivilcultor roman care a creat primul manual de sivilcultura care continea 5000 de pagini si care era modern in acea perioada .

Va multumim .

2 thoughts on “Parcul Dendrologic Dofteana din comuna Dofteana (Bacau ) .

  1. Mă bucur că se promovează astfel de locuri. Chiar dacă are o suprafață mai mică și mai puține specii decât parcurile dendrologice de la Simeria și Hemeiuși (Bacău), reprezintă un loc de interes pentru cei pasionați de natură și de biodiversitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *