Manastirea Bogdana din comuna Stefan cel Mare din judetul Bacau .

In aceasta saptamana ne  continuam calatoria noastra prin judetul Bacau, spre un alt obiectiv turistic ce trebuie vizitat si anume, Manastirea de la Bogdana din comuna Stefan cel Mare din judetul Bacau .
Manastirea de la Bogdana poarta hramul „Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime ‘’se afla pe Valea Trotusului pe locul unui vechi schit asezat intr-o zona cu paduri seculare , si a fost ridicata in anul 1660 in vremea descacalecatorului Bogdan, care a venit pe aceste locuri din Cuhnea Maramuresului,peste Carpati sa intemeieze un schit pentru calugari in Tara Moldovei .


La inceputul secolului al –XVII-lea sihastria de la Bogdana a devenit foarte cunoscuta in Tara Moldovei datorita marelui logofat Solomon Barladeanu care a transformat schitul existent la rang de manastire in anul 1660 .
Prima atestare documentară a mănăstirii este din 17 iulie 1634 şi, la scurt timp, 12 iunie 1664, un alt document, atestă importanţa mănăstirii în regiune. Însă, începuturile mănăstirii Bogdana rămân și azi acoperite cu un văl de taină pentru că, odată cu trecerea timpului, au dispărut vestigiile care ar fi dovedit vechimea acestei vetre monahale. Un alt izvor însemnat arată că în 1669, egumenul Teodosie de la mănăstirea Bogdana a fost ales în scaunul vlădicesc de la Rădăuţi, iar acest moment este important, deoarece, din câte grăiesc izvoarele istorice, construcţia bisericii mari începe după această alegere. Mărturie stă locul lăsat în zidul Sfântului Altar pentru strana arhierească, tocmai în baza apartenenţei noului ierarh la acest sfânt lăcaş. În vara anului 1670 se săvârşea sfinţirea bisericii cu hramul Pogorârea Sfântului Duh „cu multă pompă” de către mitropolitul Ghedeon însoţit de patriarhul Dositei al Ierusalimului.


Manastirea Bogdana a fost zidita din piatra si caramida , cu ziduri de apărare și turn clopotniță, cu biserica în plan treflat, a avut ca model necropola lui Ștefan cel Mare de la Putna. Solomon Bârlădeanu împreună cu soția sa Ana au înzestrat mănăstirea cu moșii, obiecte de cult, cărți, odoare de argint. Lăcașul a înfruntat de-a lungul vremurilor numeroase intemperii, fiind jefuită de toate valorile.

De-a lungul timpului, Mănăstirea Bogdana a căzut pradă invaziei tătarilor, cutremurul din 1739 a lăsat urme, însă lăcașul a avut parte și de acțiuni positive. În 1855, din iniţiativa arhimandritului Antonie Dumbravă, stareţul mănăstirii (1851-1863), se construieşte şcoala din satul Bogdana, pe terenul mănăstirii, oferindu-se posibilitatea copiilor săraci să înveţe carte.


După cel de-al doilea război mondial, mănăstirea a cunoscut o inițial intensă viață monahală, devenind cea mai mare mănăstire a județului Bacău, însă în 1959 așezământul a fost desființat, pentru a avea pe rând următoarele destinații: azil pentru bolnavi neuropsihic, tabără pentru copii, depozit de cărți vechi, complex muzeistic cu obiecte de artă veche bisericească.
Episcopia Romanului a început în anul 1979 refacerea vechii așezări monahale organizând totodată un depozit-muzeu care cuprinde un patrimoniu de carte veche si artă medievală românească. Icoanele păstrate aici datează din sec. al -XVIII -lea si al- XIX-lea.


În aceste condiţii, o mână de oameni curajoşi au pus umărul, în ascuns, la refacerea mănăstirii. În plin sistem comunist ateu, părintele Isaia, cel care era angajat ca paznic al complexului şi câteva maici alungate şi ele de decret, lucrătoare la cooperativa din apropiere, au amenajat în unul dintre podurile fostei mănăstiri un mic paraclis. În secret, aici erau săvârşite toate slujbele bisericii. Cu timpul, la ele au început să participe şi oamenii din satele apropiate. Deşi autorităţile îi ameninţau, creştinii au început să vină în număr din ce în ce mai mare, încât părintelui îi era temă să nu se rupă tavanul podului în care se afla paraclisul.
Anii de după 1986 au adus cu ei mutarea micii obşti din pod, în biserică. În scurt timp, au fost refăcute chiliile, a fost repictată biserica mare şi au fost puse bazele unui muzeu ce până astăzi adăposteşte peste 700 de icoane vechi şi o impresionantă colecţie de carte şi manuscrise istorice.
În 1990 lăcașul și-a recăpătat statutul de mănăstire.
Manastirea Bogdana este inclusa in lista monumenelor istorice din Romania din anul 2010 cu indicativul cod LMI BC-II-a-B-00794 .


Accesul la acest obiectiv turistic se face din Bacău spre Oneşti pe DN11/E574 – 50 km, stânga în Oneşti spre Adjud, pe DN11A – 9km, dreapta spre Bogdana – 4 km.

Va multumim.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *