Biserica lui Stefan cel Mare de la Borzesti .

Astazi continuam calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv turistic care trebuie promovat si anume Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului’’ de la Borzesti nu departe de orasul Onesti .
Biserica „Adormirea Macii Domnului” din Borzești este o biserică ortodoxă ctitorită de Ștefan cel Mare împreună cu fiul său cel mare Alexandru (1464 – 1496) între 9 iulie 1493 și 12 octombrie 1494.
Borzesti este o localitate componentă a municipiului Onești din județul Bacău și locul unde s-a născut și a copilărit Ștefan cel Mare, domnitorul Principatului Moldovei.


Aceasta biserica a fost construită de către Ștefan cel Mare alături de fiul său, Alexandru Vodă iar construcția a fost continuată și după moartea marelui domnitor, de fiul voievodului care a trebuit să se ocupe de unul singur de finisarea proiectului .

Biserica se remarcă a fi singura construită de domnitor fără a comemora o luptă sau de a servi unui oraș. Este zidită grosier din piatră de calitate slabă ce se macină și puțină cărămidă. Se presupune că ar fost construită într-un an si 3 luni si trei zile , având în vedere calitatea lucrării .
Biserica a fost terminata in 1494, dar a fost pictata ceva mai târziu, însăşi catapeteasma fiind scuptată în piatră în 1775 de către Nifon Zugravul.
Se cunosc de-a lungul timpului mai multe lucrări de restaurare după cutremure sau incendii (1904- 1905), 1952, (1938- 1939), (1951-1952)..
In anul 1879 biserica care a fost incendiată de turci, sau tătari, și care era în ruine de 57 de ani, a fost reparată, adăugându-i-se 3 contraforți de către un meșter local, care deși masivi, s-au dovedit a fi nerezistenți, dându-i monumentului o înfățișare apăsătoare și reducându-i calitățile formei originale .


Mai puternic se restaurează în 1992-1994 când se repară fisurile făcute de curemure şi se acoperă cu tablă de cupru. Între anii 2003- 2005 se pictează interiorul bisericii în tehnica fresco, în stil bizantin, de către maestrul Grigore Popescu Muşcal şi o echipă de tineri restauratori restaurează catapeteasma .


Exista o legenda care spune, ca aceasta este singura biserica ridicata de Ștefan cel Mare nu pentru a comemora o victorie în luptă, ci în amintirea unui prieten al său din copilărie, pe nume Gheorghiță, omorât de tătari în acest loc. Legenda spune că in copilărie, Ştefan se juca împreună cu copiii la umbra unui stejar secular. Erau împărţiţi în două cete şi se jucau, imaginându-și că l-au prins pe „hanul tătar”, adică pe Gheorghiţă , prietenul lor. Copiii l-au ridicat pe Gheorghiţă în stejar, ca şi cum l-ar fi spânzurat pentru faptele făcute când invada hotarele Moldovei. Însă această joacă nu durează mult, deoarece ei zăresc venind călare tătarii adevăraţi, înarmaţi cu săbii și arcuri cu săgeţi. Copiii au fugit de frică și l-au lăsat pe Gherghiţă atârnând acolo de crengile stejarului, iar tătarii văzându-l, l-au ucis trăgând cu săgeţi in el. Ştefan a jurat atunci că se va răzbuna și 30 de ani mai târziu, îl va prinde la Nistru, pe fiul hanului tătar, şi-l va judeca, pedepsindu-l cu aceeaşi moarte cu care tătarii i-au ucis prietenul. Apoi Ștefan va porunci să se taie stejarul şi să se ridice o biserică, ce va avea masa altarului situata unde fusese omorât prietenul sau.

În trecut, altarul actualei biserici din Borzești, a fost construit în jurul cunoscutului stejar. De asemenea, clopotnița a fost făcută din lemnul stejarului.


În incinta bisericii funcţionează Muzeul de Cultură şi Artă Religioasă, înfiinţata în anul 1994, cu un patrimoniu cultural important: icoane, obiecte de cult şi cărţi vechi religioase (secolele XVII-XIX).
Un lucru neștiut de mulți, este faptul că, în curtea bisericii se află mormântul fiicei iubitului poet Vasile Alecsandri, Maria Alecsandri. Se spune că, în anii când încă trăia, domnița vizita des această biserică și a cerut personal să fie înmormântată acolo.


Hramul bisericii este ”Adormirea Maicii Domnului”, iar în sine, ea este construită în stil moldovenesc, fiind o combinație de mai multe lucrări. Ea are ferestre mari în stil gotic, două bolți construite pe sistemul de arce și pandantive, cu toate acestea, nu are turlă.
Edificiul este de plan dreptunghiular fără turlă, întâlnit la mai multe ctitorii ştefaniene, boltit cu calote sferice. Faţadele prezintă ocniţe şi firide, dar şi decoraţii de ceramică smălţuită – discuri şi cărămizi iar soclul are ancadramentele de profilatură gotică.


Decoraţia faţadelor rezultă din îmbinarea materialelor de construcţie (piatră brută şi cărămidă), din jocul de arcături oarbe şi firide, din folosirea ceramicii smălţuite, din elementele de piatră profilată în stil gotic (soclu, ancadramente).
Pentru a ajunge la acest obiectiv turistic vom pleca din municipiul Oneşti pe partea dreapta a şoselei Oneşti – Adjud DN 11 A sau din Adjud spre Oneşti pe partea stânga.

Va multumim .

Drepturi de autor foto : Solomon Florin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *