Sinagoga Klaus din orasul Buhusi .

Astazi continuam calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv necunoscut publicului care trebuie promovat si anume Sinagoga Klaus din orasul Buhusi .
Prezenta evreilor in orasul Buhusi este atestata din anul 1831.In anul 1831 in Buhuşi locuiau 32 de evrei, numărul acestora ajungând la 537 în anul 1858, iar la sfârşitul secolului aceştia reprezentau 48% din populaţia târgului, adică 1732 de persoane. Înainte de începerea războiului, în 1915, la Buhuşi trăiau 1419 evrei, iar în 1930 numărul lor urcase până la 1972. În privinţa ocupaţiilor, evreii din localitate activează în ateliere meşteşugăreşti, comerţ, dar şi în afaceri în industria textila .
In anul 1837 comunitatea evreiasca infiinteaza o scoala evreiasca.


La începutul secolului al-XX –lea la Buhuşi existau 4 sinagogi, fiind totodată un centru important al hasidismului. Au fost înfiinţate chiar mai multe şcoli yeshiva, una existând chiar până în 1940 când a fost închisă de către autorităţi. În perioada interbelică au existat incidente antisemite la Buhuşi, precum împiedicarea evreilor de a merge la vot în 1937 sau apariţia în oraş a unor pliante instigatoare în 1929.

La sfârşitul anului 1940, în timpul Statului Naţional Legionar, populaţia evreiască din localităţile urbane a fost sistematic terorizată de către legionari. Evreii erau zilnic ridicaţi şi duşi la primărie sau poliţie unde sub bătaie şi tortură erau forţaţi să semneze acte de cedare a proprietăţilor şi afacerilor, de asemenea, poliţia legionară făcea percheziţii în magazinele şi casele evreieşti fără vreo dispoziţie legală. Liderii comunităţii evreieşti din Buhuşi au plătit o sumă importantă de bani autorităţilor legionare pentru a scăpa de teroare.


O consecinţă a Ordinului Nr. 4147 al Ministerului de Interne din 21 iunie 1941 care prevedea evacuarea evreilor din mediul rural şi internarea celor dintre Siret şi Prut în lagărul de la Târgu Jiu a fost internarea a 266 de evrei din Buhuşi în două lagăre locale. Iniţial au fost luaţi ostateci un număr de 146 de evrei, toţi lucrători la fabrica de postav din localitate. Aceştia au fost eliberaţi la începutul lunii august şi trimişi la Piatra Neamţ împreună cu întreaga populaţie evreiască masculină între 20 şi 60 de ani pentru formarea detaşamentelor de muncă destinate CFR. Prefectul judeţului Neamţ trimitea şefului poliţiei din Piatra Neamţ în 9 august o adresă cu privire la internarea în lagăre a evreilor rămaşi în oraşele Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Buhuşi.

Era specificat că medicii necesari populaţiei civile şi cei care lucrau la cantinele săracilor erau exceptaţi de la internare. De asemenea, se menţiona că ostatecii rabini şi intelectuali trebuiau internaţi în lagăre separate de restul populaţiei. Într-un alt document, şeful poliţiei Piatra Neamţ informa Comisariatul Buhuşi că doctorii Körner şi Meer, precum şi dentiştii Moscovici şi Hörer rămân neinternaţi, iar lagărul pentru intelectuali era stabilit la sinagoga din strada Bacău, urmând ca cel pentru restul populaţiei să fie amenajat la cantina Ucenici.

Acelaşi şef de poliţie informa prefectul judeţului în data de 18 august 1941 că la Buhuşi, după triere şi trimiterea evreilor la detaşamentele de muncă mai rămăseseră internaţi 55 de evrei. În septembrie 1942 cantina care funcţiona pe lângă comunitatea evreilor din Buhuşi reuşea să ofere zilnic hrană pentru 280 de persoane din familiile celor trimişi la muncă obligatorie.


În primii ani de după război comunitatea din Buhuşi s-a refăcut din punct de vedere numeric, însă treptat numărul mare al celor care au emigrat a făcut ca minoritatea evreiască să dispară.
La mijlocul sec al XIX-lea, rabinul de Buhusi, Isac Fridman a întemeiat în Buhusi pe strada Alexandu Ioan Cuza, o curte rabinica. Cu 155 de ani în urma, in anul 1869, el a construit aici si Sinagoga care dainuieste si astazi. În fosta Curte rabinica (5400 m2) a functionat scoala rabinica si o baie rituala. Astazi, incinta are o suprafata de 1.516 m2.


Urmasii dinastiei Ruzhin au luat initiativa realizarii la Buhusi a unui loc de pelerinaj pentru evreii hasidimi. In acest sens, a restaurata sinagoga in anul 2007.

Va multumim .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *