Biserica Precista ctitoria lui Alexandru Voievod ,fiul lui Stefan cel Mare .

Astazi continuam calatoria noastra prin municipiul Bacau, spre un alt obiectiv foarte cunoscut publicului si anume ,,Biserica Precista cu hramul Adormirea Maicii Domnului ’’ .

Precista din Bacau a fost construita in vremea domnitorului  Moldovei  Stefan cel Mare, de fiul sau, Alexandru Voievod, fiind sfintita la 1 ianuarie 1491. Construita din piatra si caramida, in stilul specific epocii Sfantului Stefan cel Mare, biserica este foarte bine proportionala, svelta, de plan treflat cu turla, avand o lungime de 25.68 metri, latimea pronaosului de 8.12 metri si largimea, in dreptul absidelor, de 11.24 metri.

Pronaosul bisericii este supralargit, de forma patrata, cu intrarea spre vest si doua ferestre spre sud si nord. Naosul are absidele laterale semi-circulare in interior si cu cate cinci laturi in exterior. Absida altarului, semi-circulara in interior si cu noua laturi in exterior, este flancata de nisele proscomidiei si diaconiconului. Pronaosul este boltit in calota sferica pe pandantivi si arcuri.

Turla,bisericii este in forma cilindrica in interior, prezinta in exterior opt fete. Ea este asezata pe o prima baza, de sectiune patrata, din zidarie de piatra si o a doua stelata cu 12 varfuri, de caramida. Doi contraforti intaresc zidul in dreptul diaconiconului si proscomidei.

Soclul bisericii este din piatra bruta, cu un profil de piatra de talie. Parament de piatra bruta. Doua randuri de ocnite cu arcurile si picioarele de caramida, inconjura cladirea. La abside firide lungi, cu arcurile si picioarele la fel de caramida, coboara pana la soclu. Caranomentul contrafortilor e de piatra de talie, cu profile.

Ctitorul bisericii,este  Alexandru Voievod, care a avut grija de monument si a daruit cu proprietati si bunuri materiale lacasul sfant, intre acestea mentionam un frumos Tetraevanghel, daruit la 23 aprilie 1491, a unui Panaghiar si a altor obiecte sfinte.

  Din  porunca domnitorului Alexandru, in anul 1494, s-a asezat in interiorul bisericii o piatra de mormant, atribuita unui fiu al voievodului, descoperita in anul 1911, de arhitectul Virgil Draghiceanu, decorata in stil gotic si aflata in prezent la Muzeul de Istorie din Bacau.

Biserica Precista a rezistat timpului, prin unele transformări şi reparaţii întreprinse în secolul al XVII-lea, în vremea domnitorului Vasile Lupu. Din această perioadă provine o piatră de mormânt din anul 1636, aparţinând domniţei Cristina, soţia panului Mihai Fotena Postelnic, unul din ctitorii bisericii.

 In secolul al -XlX-lea, la anul 1854, se vor produce unele transformari in arhitectura monumentului, care vor denatura forma originala a bisericii, in acest scop, arhimandritul Nilos de la Manastirea Esfigmenu din Athos, a adaugat un pridvor, a construit o turla deasupra pronaosului, a pictat interiorul bisericii in tempera si a pardosit-o cu dale de piatra.

Biserica Precista a suferit mai multe lucrari de reparatii  care s-au intreprins la biserica in anii 1871,1884 si 1890. La data de 1 iulie 1907, Biserica Precista din Bacau este declarata monument istoric , iar anul 1924, Comisiunea Monumentelor Istorice a inceput lucrari de restaurare la acest monument, in vederea refacerii ei in forma originala, sub conducerea arhitectului George Sterian iar lucrarile au fost terminate in anul 1933.

Pictura din interiorul bisericii efectuata pentru prima oara in anul 1854, refacuta de mai multe ori in secolul al XIX-lea, curatata in anul 1933 si restaurata in anul 1966 nu a mai rezistat timpului. In acest scop, intre anii 1986-1989, s-au efectuat lucrari de repictare a bisericii in tehnica fresco, de catre pictorii bucuresteni Vasile cel Mare (interiorul turlei bisericii) si Constantin Apostol (tot ansamblul interior al bisericii si in exterior, ocnitele monumentului).

Lucrari de mare amploare s-au intreprins pentru punerea in valoare a monumentului istoric, intre anii 1984-1988. Alte lucrari importante intreprinse la monumentul istoric s-au efectuat si intre anii 2001-2004 si care au constat din ridicarea unei case praznicale, reparatii capitale la acoperis cu o noua tigla, reconditionarea picturii din interiorul bisericii si instalarea unei centrale termice.

In zona exterioara a bisericii, in partea de est, cu sprijinul Directiei Monumentelor Istorice au fost restaurate, in aer liber, ruinele Casei Voievodale si a Turnului de aparare a Curtii domnesti. Efectuarea lucrarilor de restaurare si conservare la complexul medieval Precista si comemorarea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Stefan cel Mare si Sfant, in vremea caruia s-au construit aceste edificii domnesti .

Va multumim .

Drepturi de autor foto : Sorin Dediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *