Casa memoriala ,,Radu Beligan “ din satul Galbeni “comuna Filipesti

Astazi continuam calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv necunoscut publicului si anume Casa memoriala ,,Radu Beligan “ din satul Galbeni “comuna Filipesti.
Radu Beligan (s-a nascut in data de 14 decembrie 1918, Galbeni (Filipești), Bacău si a fost casatorit cu Maricica Beligan si are patru copii si a decedat la 20 iulie 2016, (București) la 97 de ani .
A fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru film, televiziune și radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă .


In familia telegrafistului și șefului de gară Nicolae Beligan pe vremea aceea, soția sa, Eufrosina, născută Moscopol, dădea naștere unui băiat care avea să facă istorie pe scena artistică din țara noastră. Bunica micuțului Radu, Ecaterina Beligan, care era măritată cu preotul Adam Beligan, era verișoară primară cu Ion Creangă. Practic, actorul a fost nepot al marelui scriitor roman .
Casa din satul Galbeni, comuna Filipești, în care a copilărit Radu Beligan, arată altfel astăzi, după mai bine de un veac de la așezarea primelor cărămizi. Aflată pe marginea căii ferate, acolo unde tatăl actorului de fapt și muncea, numai amintește prin nimic de istoria încărcată a acelor vremuri și de viața tânărului Beligan.
A urmat studiile liceale la Iaşi, între anii 1929 şi 1937, ca intern la Liceul „C. Negruzzi”.
A urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1939 .
A debutat in teatru la varsta de 20 ani, in piesa “Crima si pedeapsa” dupa Dostoievski, in regia lui Mihai Zirra, pe scena Teatrului „Munca si Lumina” din Bucuresti.
Prima nevasta a lui Radu Beligan a fost Nineta Gusti, cu care a trait 15 ani.
Apoi a fost casatorit cu Dana Crivat, cu care are o fata, Ana Maria, care traieste de peste 20 de ani in strainatate. Dupa divortul de Beligan, Dana Crivat s-a casatorit cu dramaturgul Horia Lovinescu.
A treia sa sotie a fost scriitoarea Marica Beligan. Cei doi s-au casatorit in 1965 si au impreuna trei copii: Lamia (actrita), Raluca si Alexandru.
Marica Beligan a murit de cancer in februarie 1993.
Primul sau rol in film a fost cel din ‘O noapte furtunoasa’, in regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul ‘Dupa-amiaza unui tortionar’, in regia lui Lucian Pintilie (2001).
A avut peste 90 de roluri în diferite piese de teatru, pe care unele le-a și regizat, și peste 50 de roluri în filme și în teatru TV. Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, actorului Radu Beligan i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne, „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă“. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural Clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice“. A devenit membru de Onoare al Academiei Române, drept recunoaștere a activității în domeniul artei, în 2004. Decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan. Decorat cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofițer“. Doctor Honoris Causa al Universității Naționale „I.L. Caragiale“, 2003. Trofeul „România 2000“, primit în anul 2003. Marele Premiu acordat de Guvernul României, în anul 2002. Președintele Franței Jacques Chirac l-a decorat pe Radu Beligan Ofițer al Legiunii de Onoare în anul 2002. Premiul revistei „Moftul Român“, în anul 2001. Premiul Revistei „Flacăra“, în anul 2000. Trofeul „Eugene Ionesco“, în anul 1999. Premiul Fundației TOFAN, 1998 și PRIX 14 Juilliet 1998 al Ministerului de Externe din Franța. În anul 1994 a devenit Doctor Honoris Causa al Academiei „George Enescu“ din Iași și Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. În anul 1980 primește Premiul Academiei „Le Muse“ din Florența, 1980.
Radu Beligan a interpretat – în peste şapte decenii – roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Cămil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popă, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.
În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
Exponatele au fost donate de fiica actorului, Anamaria Beligan. Mobilier, o bibliotecă cu sute de volume, diplome, medalii, titluri academice, fotografii, afişe de la marile spectacole și multe alte obiecte pot fi admirate în satul în care Radu Beligan s-a născut în 1918.
In semn de prețuire, Casa de Cultură din comuna Filipești îi poartă numele. De aceea, Anamaria Beligan și Raluca Popescu, fiice ale regretatului actor, au ales să ofere comunei Filipești obiecte și distincții care i-au aparținut acestuia. Este vorba despre 8 trofee, 13 medalii, 37 de diplome, costum de gală, carte, DVD și basorelief Rică Venturiano, curea, pălărie albă de vară, șapcă ecossaise, ochelari, papion negru, cravată lila ceașcă de ceai, tablou Radu Beligan semnat Ieremia Profeta, tablou înfățișându-l Radu Beligan în rolul Rică Venturiano, afișe cu diversele spectacole în care actorul a jucat și numeroase fotografii.
Conform actului de donație făcut de cele două fiice ale actorului, „donația se face din convingerea că este dorința defunctului ca lăcașul de cultură din comuna sa natală să beneficieze de unele amintiri legate de cariera sa artistică și de viața lui personală“.
Centrul Muzeal din Filipești va fi coordonat de membrii Asociației „Radu Beligan”.
In semn de pretuire fostul teatru de vara din Bacau ii poarta numele ,,Radu Beligan’’ .

Va multumim.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *