Trovanti de la Viisoara

Astazi continuam calatoria noastra prin Judetul Bacau, spre un alt obiectiv mai putin cunoscut publicului care poate fi vizitat si anume ,,Trovanti de la Viisoara “ din comuna Targu-Trotus .


Trovanti de la Viisoara se gasesc pe culmile de sud ale Muntilor Berzunti, intre dealurile Deasa,Arcaci si Docmana langa satul Viisoara de langa Targu Ocna, in care sunt formatiuni pietroase cu tendința de creștere spontană – din centru către periferie – cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani.


Trovantii sunt cunoscuți în popor și sub denumirea de „dorobanți”, „balatruci”, „pietre vii” sau „pietre care cresc după ploaie”, trovanții au forme bizare, sferice sau elipsoidale, și mărimi diferite, de la câțiva centimetri până la câțiva metri.


Trovant este sinonim pentru termenul german „Sandsteinkonkretionen” ce denumește o piatră din nisip cimentat .


Trovanții sunt formațiuni numite și concretiuni de gresie (grezoase), create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic , datorită apelor calcaroase si ca formare seamană cu stalactitele și stalagmitele din peșteri. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele de „pietre care cresc”.


Trovanti de la Viisoara sunt singuri din judetul Bacau .

Va multumim .

Foto : Vasile Boaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *