Manastirea Caraclau din comuna Barsanesti

Astazi va prezentam un un alt obiectiv mai putin cunoscut publicului si anume ,,Manastirea Caraclau “ .
Manastirea este situata la aproximativ 11 kilometri de orasul Onesti – spre Bacau, pe frumoasa vale a Trotusului, in comuna Barsanesti, satul Caraclau, locasul monastic incanta ochiul si sufletul pelerinului prin simplitate si fiorul duhovnicesc ce il transmite
Manastirea Caraclau este asezata intr-un cadru natural, inconjurata de culmi domoale de dealuri acoperite cu paduri de foioase si fanete . Este una dintre manastirile tinere, ce incearca incet dar sigur sa se alinieze in randul manastirilor care au ajuns la maturitate atat din vedere spiritual cat si material.
Existenta unei manastiri in aceste tinuturi a fost dorita de foarte mult timp de localnici, mai ales ca traditia consemneaza faptul ca viata monahala a lasat amprente vii in sufletele oamenilor prin schitul care timp de 200 ani (1680-1871) a animat viata spirituala a satenilor din aceasta zona.


Acestia au vrut sa dovedeasca faptul ca sunt vrednici urmasi ai celor ce, sub conducerea celui nascut la „Bethleemul” neamului nostru de la Borzesti, a Sfantului Stefan Cel Mare, au facut din Moldova o poarta a crestinatatii, in spatele careia se ridicau biserici in cinstea lui Dumnezeu si a sfintilor sai.
Cel ce a cunoscut inimile si dorinta lor de a continua traditia monahala pe aceste meleaguri si visul sa le devina realitate a fost PS. Eftimie al Romanului care a dat binecuvantarea pentru punerea pietrei de temelie a noului locas monastic, iar slujba a fost oficiata in ziua pomenirii Sfintei Mucenite Ecaterina – 25 noiembrie, in anul 2000, de catre PS. Arhiereu Vicar Ioachim Bacauanul .
Momentan, locasul monastic de la Caraclau este alcatuit dintr-o mica biserica din lemn si dintr-un corp de chilii.
Cu ocazia împlinirii a 500 de ani de când marele nostru domnitor Ştefan cel Mare a trecut la cele sfinte, mai exact pe data de 25 iulie 2004, a fost sfinţită biserica din lemn ce poartă hramul Sfântul Ierarh Spiridon. Astăzi, în cadrul mănăstirii Caraclău îşi duc viaţa o obşte de măicuţe care se află sub păstorirea monahei Siluana Matei.

Va multumim .

Foto : Sorin Dediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *