Astazi continuam calatoria noastra prin judetul Bacau spre un alt loc mai putin cunoscut publicului si anume ,, Fantana Regelui Ferdinand “ din Muntii Zboinea din zona Intarcatoarea (Scutaru ) .

Monumentul aflat in muntii Zboinei, pe un traseu care pleaca de la Intarcatoarea si ajunge la cabana Zboina, a fost ridicat, se pare in anul 1916, pentru a marca vizita Regelui Ferdinand la trupele romanesti stationate in zona in timpul primului razboi mondial .
Se spune ca aceasta fantana a fost ridicată la Zboina Neagră, în comuna Mănăstirea Cașin, acolo unde după încheierea luptelor date în Primul Război Mondial, în care au căzut mii de militari români, a poposit într-o zi Regele Ferdinand I și unde a ordonat construirea unei fântâni pentru a-și ostoi setea iar locul este cunoscut și astăzi sub numele de „Fântâna Regelui” și se află la granița cu județul Vrancea.

Acest loc are însă are un farmec aparte deoarece drumeții care trec prin aceste locuri se opresc să bea apă și să descifreze o veche inscripție săpată în piatră în mai a anului 1916 de către un inginer hotarnic pe nume Ch. Lupu: “Trecând prin acești Carpați frumoși și stând la această masă, vă doresc să fiți fericiți și să visați la o patrie mai mare”.

Tot aici in zona gasim si masa lui Vodă, se spune că acolo s-ar fi oprit pentru ultima oară domnitorul Gheorghe Ştefan, la anul 1658, înainte de a părăsi ţara, după ce a renunţat la tron. Masa apare sub forma unui megalit, o piatră mare înconjurată de alte pietre mai mici, care serveau drept scaune.

Pentru pasionati de turism va propunem un traseu care pleaca din Valea Oituz – Vf. Stanisoarei (1260m) – La 3 Hotare – Obarsia Mioritei – Fantana lui Ferdinand – Intarcatoarea – Scutaru. Traseu de aprox. 30 km, cu mare incarcatura istorica dar si cu peisaje de o frumusete aparte.
Va multumim .
Foto : Delia Valcu