Astazi va prezentam un alt obiectiv turistic mai putin cunoscut din judetul Bacau ,si anume Biserica Sfintii Voievozi din satul Prohozesti Vale,comuna Poduri.
Comuna se află în partea central-vestică a județului, pe malul drept al Tazlăului Sărat acolo unde primește apele afluenților săi Brănești, Valea Șoșii, lângă orașul Moinești; estul comunei se află în bazinul hidrografic al Cernului, un alt afluent al Tazlăului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ117, care o leagă spre vest de Moinești (unde se termină în DN2G) și spre sud de Berzunți și Livezi (unde se termină în DN11).
Biserica „Sfinţii Voievozi” se află în partea de est a satului Prohozeşti, pe terasa superioară a râului Tazlăul Sărat, pe locul numit Hăineală, la 3 km. de centrul comunei Poduri. După unele documente satul are o vechime de peste 500 ani, fiind atestat documentar încă din timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Acesta, la 8 aprilie 1419 dăruia lui Dragomir şi lui Ioaneş, fiii lui Ştefan a lui Borâlă, mai multe sate, printre care: Prohozeşti şi Poiana lui Opriş pe Tazlăul Sărat, cu hotarele stabilite de Şăndrişor şi Iliaş Ciaşnic.
Un alt document care relateaza de satul Prohozesti este Condica Liuzilor din anul 1803 unde satul este mentionat ca răzăşesc. Condica Vistieriei Moldovei din anul 1816 consemna pentru Prohozeşti un număr de 95 birnici, care plăteau pe un sfert de an biruri în valoare de 490 lei. În sat se mai aflau şi doi scutiţi de către logofătul Constantin Balş şi unul de postelnicul Ioniţă Sturza.
La 5 septembrie 1826 un anume Ion, fiul monahului Ciosu, răzăş din satul Prohozeşti, împreună cu Spiridon Ciosu din satul Cernu, făceau danie schitului Savu doi stânjeni de pământ în hotarul numit Măzănăieşti.
Biserica „Sfinţii Voievozi” a fost construită in anul 1640, din lemn, dar singurele marturii fiind pisania şi înscrisul de la porţile de intrare.
În Marele Dicţionar geografic al României din anul 1902, biserica „Sfinţii Voievozi” din Prohozeşti este consemnată ca ar fi construită în anul 1860, ceea ce nu corespunde chiar cu inscripţiile de pe crucile de piatră din cimitir. O alta marturie despre aceasta biserica este o cruce foarte veche, din anul 1812 scrisă în slovă veche .
În Repertoriul lui Nicolae Stoicescu, care este mai actual, se arată că biserica ar fi fost construită în anul 1800 şi reclădită în anul 1860, ceea ce ar părea mai aproape de realitate.
De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe reparaţii la acest lacas de cult in anii : 1860, 1891, 1926, 1961 iar cea mai importantă lucrare de reparaţii capitale a avut loc între anii 1994-1996 .
Biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Voievozi“ de la Prohozeşti este construită din bârnă de stejar, pe talpă de stejar şi temelie de piatră de râu. Acoperişul, cândva de draniţă, este acum învelit cu tablă.
Deşi bisericuţa de lemn de la Prohozeşti este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Bacău, în categoria celor de interes local, în inventarul său se păstrează foarte puţine dintre obiectele sale de patrimoniu. Catapeteasma a fost înlocuită, după renovarea din anul 1996 si se mai pastreaza doar un Orologiu de la anul 1896, un pomelnic foarte vechi, pe lemn, un Triodicon, precum şi iconostasul Maicii Domnului .
Cu trecerea timpului Biserica Sfantii Voievozi a fost extinsă, prelungindu-se naosul cu aproximativ opt metri, ridicându-se şi un turn deasupra, s-au decupat părţile laterale la strane şi s-au făcut abside. Pe aceste abside de la strane s-au construit două turnuri mai mici. S-a construit o noua clopotniţă, întrucât cea veche prezenta pericol de prăbuşire, fiind construită din piatră de râu şi avariată în urma cutremurului din 4 martie 1977. S-a turnat şi un clopot nou, cel vechi fiind crăpat. S-au confecţionat porţi de stejar, sculptate, cu acoperiş din lemn şi şindrilă, la intrarea în cimitir, precum şi gard din lemn împrejurul bisericii şi cimitirului.
În interiorul bisericii s-au realizat următoarele: catapeteasmă, strane, tronul împărătesc, tronul Maicii Domnului, toate din lemn de stejar sculptat. Lucrările din interior au fost efectuate de meşterii: înv. Costică Pruteanu, Ciubotaru Petrică, Costică Drăgulin. Catapeteasma şi icoanele au fost pictate de pictorul Macovei Dumitru din Moineşti .
Astăzi, satul Prohozeşti este parte componentă a comunei Poduri, din judeţul Bacău. Localitatea se află la 44 kilometri de oraşul Bacău şi la mai puţin de 10 kilometri distanţă de Moineşti.
Va multumim .