Astazi va prezentam un alt obiectiv necunoscut publicului care trebuia promovat si anume Cetatea Rakoczi din Pasul Oituz din care au mai ramas numai ruinele cetatii si care se afla in localitatea Oituz.
Pasul Oituz este o trecătoare situată pe drumului național 11 în grupa centrală a Carpaților Orientali, între Munții Nemira – la nord și Munții Brețcului (subunitate a Carpaților de Curbură) la sud, la altitudinea de 866 m .

Pasul asigură legătura între valea Oituzului (Județul Bacău) și Depresiunea Brașovului (Județul Covasna), mai precis între orașele Onești și Târgu Secuiesc pe un tronson suprapus drumului european E574.
Cetatea Rakoczi se afla in gura pasului pe vârful Muntelui Răchitiș (maghiară Rakottyás), sunt ruinele cetății Rákoczy construită în secolul al-XV-lea si aceasta a fost menită să vegheze drumul de acces spre valea Râului Negru cât și să fie un punct de colectare a vămii i-a fiind o unitate de graniceri tip Blockhaus apartinand Austro-ungariei si a fost construita in jurul secolului al –XVII-lea .
Apărarea graniţei era asigurată de câte o cetate de margine, ultima de acest fel fiind cea construită de principele Gheorghe Rakoczi al- II-lea în secolu al –XVII-lea, care prin ruinele sale străjuieşte astăzi localitatea Oituz.
Cetatea a fost distrusă substanţial în anii 1950 cand a avut loc la reconstrucţia Pasului Oituz de către români, de aici s-au aprovizionat cu piatră pentru parapeţi.
Astazi au mai rămas cateva ruine care aminteste de vechea cetate de la Oituz .
Va multumim .
Preluare foto .
Bună ziua,
Puteți detalia poziția fostei cetăți, eventual – dacă se poate – o localizare pe google maps?
Mulțumesc