Astazi va prezentam un scurt istoric al unui lacas de cult din municipiul Bacau si anume Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena” este singura ctitorie boiereasca din orasul Bacau.
A fost zidita intre anii premergatori revolutiei pasoptiste, respective intre anii 1842 -1845. Fondatorii acestei biserici sunt boierii Enachi Krupenski si Anton Birzu.
In urma executarii unor lucrari de pictura in anul 1923, dupa desenele executate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura manastirii Curtea de Arges, biserica „Sfintii Imparati” a devenit cea mai frumoasa biserica din Bacau.
Pictura interioară a fost finalizată înainte de data sfințirii, 21 mai 1845, în culori de apă și ulei și decorate cu figuri și motive specifice picturii bizantine și celei românești.
Ulterior, pictura a fost refăcută între anii 1965-1967, în tehnica fresco.Catapeteasma este originală si este donație a lui Anastasie Vrostostrahulea, originar din insula Iataka, Grecia, bun prieten al ctitorilor s-a păstrat până în zilele noastre și a fost realizată după modelul existent într-o biserică din Atena .

In casele din curtea bisericii a fost multa vreme o scoala, infiintata in anul 1846, in care se pregateau candidatii pentru primirea in Seminarul Socola.In urma cutremurelor din anii 1986 si 1990, biserica a fost grav afectata. Amprenta vremii a determinat slăbiciunea zidurilor bisericii și tocmai de aceea, autoritățile au decis reconsolidarea sa între anii 1998-2003.
Construită din cărămidă, cu bolți arcuite și vitralii destul de înalte, Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” a devenit, cu timpul, cea mai frumoasă construcție de acest gen din orașul Bacau .
Va multumim .
Foto : Sorin Dediu